Krijn van Zee

Krijn van Zee, geboren op 18 februari 1940, begon zijn reis in de wereld van vakmanschap na zijn tijd op de Ambachtsschool. Vanaf zijn vijftiende startte hij zijn opleiding bij De Vries Robbé in Gorinchem. Na enkele jaren trad hij in 1961 in dienst bij Van der Vegt. Zijn ware passies waren het smidsvuur en het beslaan van paarden.

Harmonie aan het Smeedvuur

Krijn en Roelof van der Vegt deelden niet alleen hun passie voor het ambacht, maar ook voor muziek. Roelof (de vader van roel) en Krijn stonden vaak zij aan zij bij het smidsvuur psalmen en gezangen te zingen. Zijn toewijding aan het vak blijkt uit een artikel in Historisch Meerkerk uit 2014, waarin wordt beschreven hoe Krijn van Zee een cruciale rol speelde bij de wagenmaker Jan van Peet.De Trots van het Rijksmuseum

Een van de meest opmerkelijke projecten waar Krijn aan heeft gewerkt, was het Rijksmuseum. Zijn zoon Maarten heeft een zomer bij dit project geholpen. In de beginjaren bij Van der Vegt creëerde Krijn gevelankers en hekwerkbekroningen voor dit iconische museum. Deze ambachtelijke stukken keerden jaren later terug naar de smederij tijdens de grootschalige restauratie van het museum. Hij herkende ze direct toen hij ze zag.

Harm Struik, in dienst bij Van der Vegt sinds 1 december 1998, herinnert zich Krijns opmerkelijke reactie toen de gevelankers terugkwamen. Krijn wilde zijn eigen werk niet restaureren, waarbij hij Harm de opdracht gaf om dit te doen. Zijn toewijding en trots voor het vak waren onmiskenbaar.

Overdracht en Toewijding

Roel wilde de smederij overdragen aan Krijn, maar een tragisch werkongeval gooide roet in het eten. Krijn besloot om het bedrijf niet alleen over te nemen. Uiteindelijk werd besloten om het bedrijf over te dragen aan zeven medewerkers, waar Krijn een van was. Toch wilde hij zich zo snel mogelijk terugtrekken.  Zijn laatste werk in dienst van Van der Vegt was aan het hek van de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam, waar een koperen plaatje zijn naam draagt.

Een Leven Gewijd aan Ambacht

In 2000 werd Krijn van Zee onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op www.boerenwagens.nl staat te lezen: ‘Krijn van Zee Nieuwland in zijn smederij en werkplaats te Meerkerk. De laatste boerenwagensmid, die nog alles weet over boerenwagensmeedwerk. Een man met passie voor zijn vak, geweldig!’

Krijn bleef betrokken bij Van der Vegt en bleef smeden tot 2012, een ongelooflijke 51 jaar lang! Naast zijn vakmanschap werd Krijn door mensen in zijn omgeving beschreven als eerlijk, trouw en positief. Hij laat een onuitwisbare erfenis achter van passie en toewijding aan zijn ambacht.

Posted in Faq