Roelof van der Vegt

Roelof van der Vegt, geboren op 1 november 1890 in Dalfsen, werd geboren in een familie doordrenkt van ambacht. Zijn vader, opa en zelfs de vader van zijn moeder waren timmermannen. Zijn moeder vervulde de rol van dienstbode. Echter, op jonge leeftijd verloor Roelof zijn ouders en kwam hij alleen te staan.

Het Verlies en Nieuwe Uitdagingen

Wanneer hij 17 is, wordt Roelof wees. Zijn vader (ook Roelof genaamd) sterft namelijk op 23 april 1903 en vier jaar later – op 28 juni 1907 – blaast ook zijn moeder Elisabeth haar laatste adem uit. Mogelijk speelt tbc hierbij een rol, want dat komt dan veel voor. Een jongen van achttien is vaak uit huis en ergens in dienst als leerling, ook buiten de eigen woonplaats. Omdat Roelof al bijna 18 is, is er waarschijnlijk geen voogd of pleeggezin aangewezen.

Roelofs oudste zuster Aaltje trouwt in 1909 en gaat met haar man in het huis van de ouders aan de Vechtstraat 11 Polsbroek wonen. Jan en Gerrit Jan blijven wonen in het ouderlijk huis. Jan is timmerman en Gerrit Jan is wagenmaker. Hij koopt het huis ernaast, Vechtstraat 9. De dubbele deur van de werkplaats is er nog steeds. In 1910 overlijdt Jan en in 1917 gevolgd door Aaltje, waarschijnlijk door de Spaanse Griep.


Reis en Werk

Op 23 maart 1911 vond Roelof werk als knecht bij Smederij Kommers. Het verhaal gaat dat hij aankwam met al zijn bezittingen op zijn rug, vroeg om werk vanwege financiële nood. In die tijd verdiende een knecht tussen de 3 en 6 gulden per week (voor 6 keer 10 tot 12 uur per week), wat tegenwoordig tussen de €40,61 en €81,22 zou zijn.

De reis van Dalfsen naar Meerkerk was ongeveer 130 km te voet, wat zo’n 26 uur in beslag nam. De transportmiddelen in die tijd omvatten vooral lopen, lastdieren zoals paarden met of zonder kar, bootreizen, schepen die werden voortbewogen door roeien, zeilen of boomstammen, en reizen met de trekschuit, voortgetrokken door een paard langs de kant.

Een Nieuwe Start in Polsbroek

Na zijn militaire dienst (1917) vestigde Roelof zich als zelfstandig smid in Polsbroek. Hij huurde een woning en smederij voor 250 gulden (nu €2439,43) met bepaalde voorwaarden. Hij mag bijvoorbeeld de hoefstal-oogijzers en werkbanken gebruiken, maar moet deze op eigen kosten onderhouden en na de huurperiode achterlaten. De huidige adresaanduiding is Dorp 47 in Polsbroek.


Kommers en Van der Vegt

Roelof trouwde op 19 maart 1918 met Maaike Beems en werd zwager van Pieter Kommers. Een jaar later, op 23 september, werd Roelof compagnon van Smederij Kommers, waarbij de naam veranderde naar Kommers en Van der Vegt.

Vakmanschap en Erfgoed

Roelof behaalde zijn Rijksdiploma voorhoefsmid in 1921 en kreeg een zoon, Roelof Marinus van der Vegt, in 1925. Hij overleed op 5 januari 1965 op 74-jarige leeftijd, gevolgd door Maaike op 26 mei 1966. Thonny van der Vegt omschrijft Roelof als een vriendelijke man en een vakman. Lees hier hoe Kommers en Van der Vegt van familie bedrijf naar onderdeel van JAJO ging >

Déjà vu

Ook bij Van der Vegt herhaalt de geschiedenis zich soms. In 2018 verlaat Marc zijn ouderlijk huis in Boekelo, omdat hij leest dat Van der Vegt een leerling-smid zoekt. Hij verhuist naar Dordrecht en gaat bij Van der Vegt smeden. Een tocht van 163 km die gelukkig nu een stuk sneller en makkelijker is af te leggen.

Posted in Faq