Smeedwerk

Smeden sinds begin 20e eeuw

Zoekt u een specialist op het gebied van smeden? Wij hebben alle kennis in huis om uw gehele project uit handen te nemen. Van een smeedijzeren hekwerk op maat tot de restauratie van een smeedijzeren poort met klinknagels: onze vakmensen verwezenlijken het voor u van idee tot montage.

Het vak smeden beoefenen wij sinds begin 20e eeuw en nog steeds hebben wij officiële smeden in dienst. De kennis van toen in combinatie met technieken van nu, zorgen ervoor dat wij u van het beste smeedwerk kunnen voorzien. En we staan niet stil. Elke dag brengen gediplomeerde leermeesters onze medewerkers alle vakkennis van dit prachtige ambacht bij.

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor uw smeedijzeren product? Of heeft u een idee, maar weet u niet hoe dit gerealiseerd moet worden? Neem gerust contact met ons op. Wij nemen voor u de tijd om te bekijken hoe uw ontwerp werkelijkheid kan worden.

Wat is smeden?

Eén van de oudste methodes om metaal te bewerken: smeden. Dit prachtige ambacht wordt – afgezien van het vak hoefsmid – nauwelijks nog uitgeoefend. Het is een techniek waarbij metaal wordt verhit en vervolgens met een hamer in de gewenste vorm wordt geslagen.

Het aanbeeld eronder vangt de klappen op en met de ‘hoorn’ maakt de smid de ronde vormen in het smeedwerk. Deze manier van metaalbewerking zorgt ervoor dat gesmede producten sterk, duurzaam en onderhoudsarm zijn.

Klein smeedwerk

Smeedijzeren details maken een gebouw af. Daarom krijgt ook het kleine smeedwerk bij ons alle aandacht. Denk aan muurankers, sierankers, schoorsteenkappen en torenbekroningen voor de afwerking buiten. En gehengen, sloten, scharnieren en grendels voor het fijne werk binnen.

Heeft u iets anders in gedachten? Geen probleem. Door onze jarenlange ervaring zijn alle vormen van smeedwerk mogelijk.

Restauratie van smeedwerk bij rijksmonumenten

Het restaureren van smeedwerk is ons specialisme. In samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben wij het smeedwerk van meerdere toonaangevende rijksmonumenten gerestaureerd.

De gesmede poort van het Vredespaleis in Den Haag en de hekwerken van het Rijksmuseum en het Vondelpark in Amsterdam zijn enkele voorbeelden.

Gesmede balustrades, poorten en hekwerken

Toonaangevende gebouwen verdienen toonaangevend smeedwerk. Poorten, sierhekwerken en balustrades vallen direct op en geven een monument aanzien en klasse. Dat het restaureren hiervan vakkundig moet gebeuren mét behoud van de oorspronkelijke uitstraling, weten wij als geen ander. Onze vakmensen beschikken over de expertise om u van kundig advies te voorzien en dragen zorg voor de restauratie.

Ook voor nieuw gesmede balustrades, poorten of hekwerken kunt u bij ons terecht. Heeft u een ontwerp? Of wilt u liever dat wij dit verzorgen? Wij denken graag met u mee om hetgeen u in gedachten heeft te realiseren.

Klinken

Klinknagels worden nauwelijks nog gebruikt om constructies mee te verbinden en dat is jammer, want ze geven zo’n kenmerkend beeld aan een object. De Eiffeltoren in Parijs bijvoorbeeld is in 1887 deels geklonken evenals veel schepen en bruggen uit die tijd.

Klinken is een ambacht dat steeds minder mensen beheersen. Onze vakmensen verstaan dit vak nog wel. Bij ons gebeurt het klinken in onze smederij, op een moderne manier zónder dat de originele bouwstijl verloren gaat.

Vergulden met bladgoud

Vergulden is precisiewerk. Daarom verguldt onze smid met de hand, maar wel met de nieuwste techniek. Het sterke en slijtvaste ‘dubbel torengoud’ dat wij gebruiken, is goed bestand tegen verschillende weeromstandigheden.

Voor objecten binnen maken wij gebruik van de techniek polimentvergulden. Deze methode heeft als voordeel dat het bladgoud gepolijst kan worden, met een prachtig eindresultaat als gevolg.

Van der Vegt
Kernwaarden

  • Vakmanschap
  • Kwaliteit
  • Duurzaam
  • Veiligheid