Restauratie

Restaureren van staal- en smeedwerk is ons specialisme

De afgelopen 100 jaar hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van het restaureren van staal- en smeedwerk. Inmiddels is het ons specialisme en kunnen wij, mede dankzij onze royale voorraad, elke restauratie realiseren.

Een monument proberen wij altijd in zijn originele staat te herstellen; onderdelen behouden in plaats van ze te vervangen heeft daarom altijd onze voorkeur.  

Staal is duurzaam, toch is het onderhouden ervan zeer belangrijk – bij verwaarlozing gaat de kwaliteit snel achteruit. Gelukkig kan het goed hersteld worden en leent het zich bij uitstek voor behoud en restauratie.

Heeft u staal- of smeedwerk dat gerestaureerd moet worden? Of wilt u advies bij een restauratieproject? Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

Restauratie van stalen puien

Stalen deuren en ramen restaureren binnen het werk (op locatie) is een vak apart en er zijn weinig bedrijven die dit kunnen. Onze vakmensen kunnen zowel binnen als buiten het werk (in onze werkplaats) restaureren.

Naast het staalwerk is ook het type glas bepalend voor het karakter van een gebouw. De authenticiteit moet te allen tijde behouden worden, daarom kunt u bij ons kiezen uit een breed scala aan glaswerk. Enkele voorbeelden zijn:

  • Getrokken monumentaal glas
  • Extra dun dubbelglas
  • Glas-in-loodramen ingepakt (dubbel glas)

Staat hetgeen u in gedachten heeft er niet tussen? Geen probleem, wij kunnen alle soorten beglazing leveren. Neem gerust contact op, zodat we kunnen bekijken wat voor u de beste oplossing is.

Restauratie van hekwerken

Het restaureren van gesmede hekwerken vraagt om puur vakmanschap. Door onze jarenlange ervaring weten wij hoe een monumentaal hekwerk kundig gerestaureerd moet worden mét behoud van de authentieke (klink)verbindingen. Elke staander, krul en dwarsligger wordt bij ons apart beoordeeld en behandeld. Doordat wij elk onderdeel met een nummer labelen, zijn wij in staat een hekwerk in zijn originele staat terug te brengen.

Onze expertise hebben wij al bij meerdere prestigieuze restauratieprojecten mogen inzetten: de hekwerken van Diergaarde Blijdorp, het Rijksmuseum en de Bullebak-brug in Amsterdam zijn voorbeelden waar we erg trots op zijn.

Stoeltjesprofiel

De originele uitstraling van een gebouw behouden is altijd ons streven. Bij het restauratieproject van De Zonnestraal in Hilversum hebben wij de architectuur van Jan Duiker volledig intact gelaten. Dankzij de authentieke stoeltjesprofielen – die wij volop op voorraad hebben – is het ons gelukt om dit ‘juweel’ in zijn originele staat te herstellen.

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de standaard T- of L-profielen, maar die zijn van mindere kwaliteit en hebben een kortere levensduur dan het echte stoeltjesprofiel. Het samenstellen van de profielen gebeurt door onze vakmensen in onze werkplaats, met de hand en met oog voor detail.

Stopverflook? Wij gebruiken polysiloxanenkit

Staal en stopverf gaan hand in hand. Veel ramen uit de jaren 20 en 30 zijn gezet in stopverf. Om deze kenmerkende uitstraling te behouden zonder het wooncomfort van nu te verliezen, maken wij gebruik van polysiloxanenkit.

Stopverf droogt op den duur uit met alle gevolgen van dien. Polysiloxanenkit heeft dezelfde uitstraling én voldoet aan de hedendaagse bouwnormeringen. Daarnaast is het in een bijpassende kleur te leveren, duurzaam, onderhoudsarm, overschilderbaar en verdraagt het isolatie- en gelaagd glas.

Van der Vegt
Kernwaarden

  • Vakmanschap
  • Kwaliteit
  • Duurzaam
  • Veiligheid