Roel van der Vegt

Roel van der Vegt (voluit Roelof Marinus Van der Vegt ), geboren op 20 januari 1925 in Meerkerk, voelde al vroeg een subtiele druk om het familiebedrijf voort te zetten. Hij had een vurige passie voor smeden en hoefsmeden, maar zijn nieuwsgierigheid ging verder dan dat; dagelijks dook hij bijvoorbeeld in de pagina’s van twee kranten.

Op Weg naar Partnerschap

Op 1 januari 1950 werd hij firmant bij de smederij, die op dat moment drie eigenaren had. Echter, Roels brede interesses maakten het werken in een kleine dorpsmederij niet al te boeiend. Roel heeft veel interesse voor de historie van de gebouwen. Hij trad in het huwelijk met Margaretha van Dijk, bijgenaamd Greet, en samen kregen ze twee dochters: Thonny en Marja.

Greet stond volledig achter Roel en Van der Vegt. Vanaf 19 november 1965 werd Roel met terugwerkende kracht eigenaar van de smederij, inmiddels genaamd ‘fa. R. Van der Vegt en Zn’. Hoewel hij toegewijd was aan zijn bedrijf, nam hij zijn werk niet mee naar huis.

Een Man van Vele Rollen

Hij was actief betrokken bij verschillende verenigingen, commissies en de lokale boerengemeenschap, waarbij hij de handen ineen sloeg met de Rabobank. Zo helpt hij boeren in de omgeving, samen met de Rabobank. In 1971 wordt Roel lid van de Raad van Toezicht van deze bank, in 1975 wordt hij bestuurslid en in 1987 bestuurder van de Rabobank Meerkerk. Bij het afscheid van de Rabobank, in 1993, wordt Roel koninklijk onderscheiden met een Eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau in Goud. Roel is ook van 1952 tot 1980 lid van de plaatselijke brandweer en hij wordt uiteindelijk plaatsvervangend commandant. Ook maakt Roel een aantal jaren onderdeel uit van het bestuur van de christelijke basisschool in Meerkerk. Roel is ook kerkelijk actief geweest in de Hervormde kerk te Meerkerk, het jeugdwerk, als diaken en als notabel

Partnerships en Erfgoed

Ondanks geen broers of zussen te hebben, beschouwde Roel Krijn van Zee als zijn ‘broer’, een smid die bij Van der Vegt werkte. Zijn vriendschap met Gijs uit Vianen resulteerde in een samenwerking tussen de bedrijven Van der Vegt en Woudenberg. Beide bedrijven werkten nauw samen aan restauraties van kerken, orgelbalkons en andere historische gebouwen. Roel vaak te vinden op het kantoor van Woudenberg, waar hij offertes maakt voor smeed- of restauratiewerk. Arie Brand, een van de medewerkers van Woudenberg in die tijd, omschrijft Roel als ‘een amicale man en erg collegiaal’.

Roel was betrokken bij elk project en bezocht regelmatig de werklocaties. Zelfs kleine boutjes werden met zorg bewaard voor hergebruik. Een man met een echte oplossingsmentaliteit en een liefde voor aanpakken, zijn vriendelijkheid en collegialiteit waren opmerkelijk.

Overdracht en Verdriet

Omdat Krijn zich daartoe na een ongeval niet meer voldoende in staat acht, draagt Roel op 27 november 1987 de smederij over aan het personeel. Ook na deze overdracht blijft hij nauw betrokken bij het bedrijf. Zo drinkt hij regelmatig een kop koffie op de zaak. Bij de nieuwbouw op de Energieweg slaat hij de eerste paal, legt hij de eerste steen en opent hij de locatie. Ook blijft hij zeer betrokken bij het personeel. Zo spreekt hij op de begrafenis van Fred Kool en belt hij regelmatig met de (in 2012 overleden) weduwe van de smid Krijn van Zee. Op 31 augustus 2009 verloor Roel zijn vrouw Greet en werd weduwnaar op 84-jarige leeftijd. Hij overleed op 9 april 2018 op 93-jarige leeftijd.

Posted in Faq