In de wereld van ambachtelijke smederijen hebben de families Stravers en van Iperen een erfgoed gecreëerd dat niet alleen uit ijzer bestaat, maar ook uit verbonden levenspaden en overgedragen tradities.
Geworteld in Ambachtelijke Kennis
Cornelis Stravers, geboren in 1822, kreeg hoogstwaarschijnlijk zijn smidsopleiding van zijn zwager in Leerbroek. De band tussen Stravers en de smid Govert van Merkerk speelde een essentiële rol. De vrouw van Stravers is een zuster van smid Govert van Merkerk uit Leerbroek. Deze connectie strekte zich uit tot de 18e eeuw, toen de familie Van Merkerk al actief was als grofsmid in Vianen. Later verspreidden de broers en zonen van deze familie zich over Leerbroek, Schoonrewoerd, Ameide en Nieuwpoort, waar ze smederijen vestigden. Lees hier meer over de familie Merkerk >
Smederij Stravers
Rond 1850 begon Stravers zijn eigen smederij aan de Noordseweg in Meerkerk. Tijdens de zomers maakte hij handgereedschap voor boeren en in de winter creëerde hij met toewijding prachtige krulschaatsen. Door het vele werk gaat Stravers op zoek naar een knecht.
Het Stokje Doorgegeven: Willem van Iperen
Willem van Iperen, geboren in 1852, trad rond 1870 in dienst bij Stravers. Omdat voor boerenzoon Willem in de landbouw onvoldoende toekomst zit. Zijn huwelijk met Aaltje Stravers (Aaltje dochter van Cornelis had kruidenierszaak) in 1875 verbond hem niet alleen met het vakmanschap, maar ook met familie. Willem had meer talenten zoals zijn talent om door gebed paarden met hoefpijn te genezen, Volgens zijn kleinzoon haalt hij tijdens het gebed een steentje onder het hoefijzer vandaan.
Smederij van Iperen
Vanaf ongeveer 1880 nam Willem van Iperen de smederij van Stravers over. Hij begon met het maken van krulschaatsen en Ameider klompen en voegde later schoonrijschaatsen toe aan zijn assortiment. Rond 1900 begon hij zelfs met de productie van fietsen onder de naam Meerkerkrijwielen, waarbij zijn drie zonen hem hielpen bij de assemblage. Uiteindelijk verkocht hij de zaak in 1914 aan Smederij Kommers toen hij 62 jaar oud was. Lees hier verder hoe Smederij Kommers uiteindelijk Van der Vegt werd >