Koninklijke Schouwburg

Koninklijke Schouwburg

In 1766 werd de schouwburg gebouwd als paleis in opdracht van Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Door de Franse bezetting werd de bouw helaas stopgezet, waardoor het paleis lange tijd onafgemaakt leeg stond. In eerste instantie was het plan om het gebouw af te breken, maar in 1802 werd het paleis door een groep Haagse burgers voor 99 jaar gehuurd om het te transformeren tot een schouwburg.

Restauratie en Duurzaamheid door Van der Vegt

Bij Van der Vegt staat behoud voor vervanging centraal, altijd met oog voor kwaliteit en comfort van nu.

FINEO glas wordt gebruikt om het enkel glas in de houten kozijnen te vervangen. Om zo de isolatie van het pand te verbeteren. FINEO is een nieuwe ontwikkeling van isolerend glas. Dankzij vacuüm technologie combineert deze beglazing een minimale glasdikte met een hoog thermisch en akoestisch comfort. Het resultaat hiervan is de dikte van enkelglas met de prestaties van dubbel of zelfs trippel glas. Van der Vegt is officieel dealer van dit product.

Naast de houten kozijnen worden ook de stalen kozijnen aangepakt. Deze krijgen een duurzame behandeling. Het enkel glas dat nu in de stalen kozijnen zit, wordt vervangen door monumentaal dubbel glas. Zo blijft de authentieke uitstraling gewaarborgd, maar wel met het comfort van tegenwoordig.

Ieder glasvlak in zowel de stalen als de houten kozijnen wordt apart ingemeten zodat er bijna geen aanpassingen gemaakt hoeven te worden aan de originele kozijnen.

Het originele glas van de schouwburg is geplaatst met stopverf, wat na verloop van tijd uitdroogt en problemen kan veroorzaken. Van der Vegt gebruikt Polysiloxanenkit voor het plaatsen van glas, wat dezelfde authentieke uitstraling heeft en voldoet aan de moderne bouwnormen. Dit materiaal is duurzaam, onderhoudsarm, overschilderbaar en geschikt voor isolatie- en gelaagd glas. Bovendien is het verkrijgbaar in bijpassende kleuren.

Betrokken bij het Haags Klimaatpact

De Koninklijke Schouwburg is aangesloten bij het Haags Klimaatpact, samen met 300 andere organisaties in de stad, waaronder andere locaties van Het Nationale Theater. Dit pact heeft als doel de verduurzaming van de stad te bevorderen. De Gemeente Den Haag Centrale Vastgoedorganisatie heeft opdracht gegeven voor het project “het verduurzamen van de gevelopeningen en de schuine daken” van de schouwburg.

Samen met Koninklijke Woudenberg B.V. en MODUS architecten & ingenieurs zet Van der Vegt zich in voor de verduurzaming van dit bijna 230 jaar oude pand.

Kapel in Crooswijk

Kapel in Crooswijk

De grote pui is volledig gerestaureerd in onze werkplaats en opnieuw geïnstalleerd. In samenwerking met Koninklijke Woudenberg B.V. hebben we de historische elementen van de kapel uit 1915 behouden en aangepast aan de moderne eisen.

Daarnaast hebben we de andere grote pui boven de ingang op locatie gerestaureerd en voorzien van nieuw glas. Het restaureren van stalen deuren en ramen op locatie is een gespecialiseerd vakgebied, en onze vakmensen hebben dit zorgvuldig uitgevoerd.

Dankzij het groot onderhoud en de aanpassingen volgens het plan van de gemeente Rotterdam uit 2017, heeft de kapel een vernieuwde uitstraling zonder haar historische karakter te verliezen. De kapel is nu klaar voor de toekomst.

We zijn trots op ons werk en dankbaar voor het vertrouwen dat in ons is gesteld. Dankzij onze expertise blijft dit historische gebouw een belangrijk monument voor toekomstige generaties.

Met deze aanpassingen hebben we niet alleen het wooncomfort van de bewoner aanzienlijk verbeterd, maar ook de energie-efficiëntie van het monumentale pand sterk verhoogd. Zo draagt dit project bij aan het behoud en de verduurzaming van cultureel erfgoed in Dordrecht.

Lange Breestraat

Lange Breestraat

Bij een gemiddeld woonhuismonument verliest men volgens de Stichting ERM circa 30 procent van de warmte via de ramen. Dit percentage is bij stalen ramen zelfs nog hoger! Dit was precies de reden waarom de bewoner van een monumentaal woonhuis in Dordrecht besloot om zijn ramen te isoleren. Het was hierbij van groot belang om de monumentale uitstraling van het fraaie gebouw, dat bekend staat om zijn eenvoudige doch harmonische architectuur, te behouden.

Houten Kozijnen met FINEO Beglazing

In de houten kozijnen hebben wij het enkel glas vervangen door FINEO beglazing. Deze innovatieve beglazing is slechts 8 mm dik en biedt dezelfde isolatiewaarde als triple glas. Hierdoor wordt de warmte optimaal binnengehouden zonder dat de authentieke uitstraling van het pand verloren gaat.

Stalen Stalramen met Achterzet Kozijnen

Ook de stalen stalramen aan de zijkant van het huis zijn voorzien van nieuw glas. Om de koudebrug van het staal te elimineren, hebben we aan de binnenzijde van de stalramen achterzet kozijnen geplaatst. Deze maatregel zorgt ervoor dat ook hier de warmte binnen blijft en er geen condensatieproblemen optreden, terwijl de esthetische waarde van de stalen ramen behouden blijft.

Met deze aanpassingen hebben we niet alleen het wooncomfort van de bewoner aanzienlijk verbeterd, maar ook de energie-efficiëntie van het monumentale pand sterk verhoogd. Zo draagt dit project bij aan het behoud en de verduurzaming van cultureel erfgoed in Dordrecht.

Peuterspeelzaal Beregoed

Peuterspeelzaal Beregoed

Dit jaar hebben we hard gewerkt aan de restauratie van peuterspeelzaal ‘Beregoed’, een gemeentelijk monument in Wassenaar. Dit gebouw was oorspronkelijk een Krukhuisboerderij, een type boerderij met een dwars geplaatst voorhuis. Vaak is dit voorhuis, het woongedeelte van de boerderij, voorzien van een extra verdieping en is het een teken van welvaart.

In dit pand vonden we vijf grote, originele raampartijen die we hebben voorzien van glas en zorgvuldig hebben geschilderd. Het schilderen van authentieke stalen profielen vergt vakmanschap. Stalen kozijnen hebben een unieke vorm en worden volledig met de kwast geschilderd. Bij Van der Vegt werken we met hoogwaardige materialen en merken, waarbij kwaliteit voorop staat.

Bij Van der Vegt combineren we staal en stopverf om de typische uitstraling van ramen uit de jaren ’20 en ’30 te behouden. Omdat stopverf na verloop van tijd uitdroogt, gebruiken we polysiloxanenkit, een duurzaam en onderhoudsarm alternatief dat dezelfde authentieke uitstraling heeft en voldoet aan de moderne bouwnormen. Daarnaast is het overschilderbaar en verkrijgbaar in een bijpassende kleur.

Veenshof Hilversum

Veenshof Hilversum

Het complex “Veenshof” bestaat uit een voormalige rooms-katholieke kerk (St. Joseph), een voormalige pastorie en drie rijtjes woningen, in totaal 21 arbeiderswoningen. Het complex is gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School. Het is gelegen op een rechthoekig terrein aan de Minckelersstraat, Pelikaanstraat, Nachtegaalstraat en Veenshof.

Dertien van de woningen zijn in een L-vorm gesitueerd met een doorgang naar de Nachtegaalstraat. Deze woningen bevinden zich in twee rijtjes aan de zuid- en oostzijde van het Veenshof, ten zuiden van de voormalige kerk. Het derde rijtje, bestaande uit acht woningen, ligt aan de Nachtegaalstraat, aan de oostzijde, achter het oostelijke rijtje van het Veenshof.

Bij de dertien woningen in L-vorm hebben wij de stalen puien vervangen door nieuwe geïsoleerde stalen kozijnen, gemaakt van Jansen Arte profielen. Dit slanke profiel met thermische onderbreking biedt niet alleen een verbeterde isolatie, maar behoudt ook het karakteristieke uiterlijk van de woningen. Bij deze verduurzamingsslag zijn zowel het getoogde raam in de gevel als het ronde raam boven de deur vervangen.

Post Utrecht

Post Utrecht

In 2011 sloot het laatste hoofdpostkantoor van Nederland aan de Neude definitief haar deuren. Dit iconische gebouw, ontworpen door architect Joseph Crouwel en voltooid in 1924, diende bijna 90 jaar als het kloppende hart van de postdiensten in Utrecht.

Architectonische Schoonheid

Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Amsterdamse School, gekenmerkt door expressieve en fantasierijke vormen. Architect Joseph Crouwel jr. liet zich inspireren door de Finse architect Saarinen, wat duidelijk zichtbaar is in de karakteristieke details.

Van Postkantoor tot Cultureel Centrum

Sinds mei 2020 heeft het voormalige postkantoor een bijzondere transformatie ondergaan. Het gebouw herbergt nu de openbare bibliotheek, winkels, een café, brasserie, supermarkt en een fietsenstalling. Deze transformatie maakt het pand weer toegankelijk voor het publiek en geeft het een nieuwe, multifunctionele bestemming.

Restauratie door Van der Vegt

Van der Vegt heeft bijgedragen aan de restauratie en vernieuwing van dit historische gebouw. Wij vervaardigden de banieren en uithangborden aan de gevel en fabriceerden de roosters boven de koekoeken. De originele smeedijzeren poorten zijn door ons gerestaureerd en elektrisch bedienbaar gemaakt.

Pakhuis Dordrecht

Pakhuis Dordrecht

Welkom bij Pakhuis Dordrecht, een historisch en industrieel pand gelegen in de binnenstad van Dordrecht. Dit unieke object, waarvan de indrukwekkende ruimte binnenin niet direct zichtbaar is aan de buitenzijde, herbergt een rijke geschiedenis en modern comfort.

Het casco van Pakhuis Dordrecht dateert uit de 16e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Oorspronkelijk werd het pand gebruikt voor de opslag van handel en diende het later als een meterfabriek, timmerwerkplaats en als dependance van een machinefabriek. Sinds 2002 heeft Pakhuis Dordrecht gediend als woonruimte, compleet met een grote garage die fungeerde als opslag en werkplaats.

In 2019 onderging het pakhuis een transformatie en werd het omgetoverd tot een aangename ruimte waar ontspanning centraal staat. Bij deze renovatie speelde Van der Vegt een belangrijke rol door het plaatsen van een stalen pui in de voorgevel. Deze pui is beglaasd met dubbelglas en zorgvuldig afgewerkt met renoaseal, wat niet alleen bijdraagt aan het esthetische aspect maar ook aan de duurzaamheid en isolatie van het pand.

Vandaag de dag biedt Pakhuis Dordrecht een perfecte balans tussen historische charme en moderne luxe. Het is een plek waar het rijke verleden van Dordrecht samenkomt met hedendaags comfort.

Kalkhaven Dordrecht

Kalkhaven Dordrecht

Dordtse Puien: Traditie en Modern Comfort

Wij zijn trots om te delen dat onze prachtige puien in Dordrecht zijn geplaatst, met als doel het originele uiterlijk van de ramen te behouden en tegelijkertijd meer licht binnen te laten. Dit project weerspiegelt perfect ons motto: “Wij werken graag mee aan het behoud van originele bouwstijlen, maar dan wel met het comfort van nu!”

Een Bekroond Project: Binnen Kalkhaven 5ABC

Binnen Kalkhaven 5ABC heeft in 2019 de prestigieuze Dordtse Puienprijs gewonnen voor de beste herbestemming. De jury prees de transformatie van de industriële vensters, die oorspronkelijk klein waren en weinig licht doorlieten – een situatie die niet ideaal was voor woningen. De eigenaren presenteerden een gedurfd plan dat de contouren van de oude vensters behoudt, terwijl het veel licht binnenlaat. Wij zijn enorm trots dat wij de engineering, productie en montage van deze puien hebben verzorgd.

Technische Details

De puien zijn vervaardigd uit stoeltjesprofielen en voorzien van dubbelglas, geplaatst met renoseal. Deze combinatie zorgt voor een perfecte balans tussen behoud van historische esthetiek en hedendaags comfort.

Bij Van der Vegt werken we met passie aan het behoud van originele bouwstijlen, met oog voor detail en moderne technieken. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw project tot een succes kunnen maken.

Herenstraat 41 Hilversum

Herenstraat 41 Hilversum

Na restauratie zien de puien in Hilversum er prachtig uit! De originele puien zijn behouden en zorgen voor een unieke uitstraling. Wij worden blij van dit eindresultaat.

Bij deze restauratie zijn de puien in het werk gebleven waar ze zijn behandeld, gericht en gerestaureerd. Het glas is vervangen voor nieuwe dubbele beglazing. Dit zorgt voor betere isolatie en dus voor meer comfort.