Zonnestraal Hilversum
Zonnestraal was bedoeld als hersteloord voor diamantslijpers met tuberculose. Het pand zou maar tijdelijk zijn en na verloop van tijd weer gesloopt worden. De architect Jan Duiker had het gebouw ontworpen met een maximale levensduur van 30 jaar.
Toch werd er in 2001 besloten om het pand op te knappen en het een permanent bestemmingsplan te geven.
Zonnestraal wordt omschreven als een juweel van beton en glas, een voorbeeld van het nieuwe bouwen.
De stalen kozijnen, die voor een groot deel de uitstraling van dit pand bepalen, waren in zeer slechte staat. Van der Vegt heeft alle ramen gedemonteerd, meegenomen naar de eigen fabriek en daar de kozijnen gerestaureerd en waar nodig nieuwe gemaakt identiek aan de originele. Ook zijn er kleine aanpassingen gedaan om de ramen en deuren te laten voldoen aan de moderne eisen.
Na veel werk zijn uiteindelijk de ramen weer teruggeplaatst op de oorspronkelijke plaats zodat het pand weer de uitstraling kreeg zoals die hoorde te zijn.
Het blauw van de kozijnen was een bewuste keuze van Duiker. Als je voor het gebouw staat, moet het zweven. Het moet licht en luchtig zijn. Tegen de hemel vloeit het blauw weg.
Zonnestraal is een voorbeeld van traditioneel vakmanschap in de praktijk. Een project waar wij met Van der Vegt erg trots op zijn.