Koningsplein Amsterdam

Koningsplein Amsterdam

Adres: Koningsplein 16-20, Herengracht 439

Gebouwd in 1905 als confectiemagazijn voor de firma P.M. Broekmans, is het winkelpand op de hoek van het Koningsplein en de Herengracht een markant voorbeeld van sobere art nouveau-architectuur, ontworpen door A. Jacot en W. Oldewelt. Dit pand, een gemeentelijk monument, heeft door de jaren heen verschillende functies en transformaties ondergaan.

Geschiedenis en Transformaties

Oorspronkelijk bood het pand ruimte aan zowel winkel- als kantoorruimtes. De bovenste verdiepingen werden verhuurd als kantoorruimte, terwijl de begane grond het kleedingsmagazijn huisvestte. Het interieur viel destijds op door de zorgvuldige afwerking met eikenhout en de smaakvolle etalages, hoewel de buitenkant gemengde reacties opriep.

In 1915 werd het pand uitgebreid met een atelier op de bovenste verdieping, waar ongeveer 40 mensen werkten. Helaas werd de winkel van Broekmans in 1928 geliquideerd, waarna het pand opnieuw werd verbouwd. Onder leiding van architect N.Ch. Dekker kreeg het een nieuwe natuurstenen pui en een smeedijzeren hekwerk op de eerste verdieping. Het pand werd toen de thuisbasis van de bont-, lingerie- en damesmodewinkel C.A. Volk, die er tot 1939 bleef.

Na C.A. Volk kwam de damesafdeling van Nieuw Engeland in het pand, die er tot 1985 gevestigd bleef. Vervolgens nam boekhandel Scheltema het pand in gebruik. Deze boekhandel, onder verschillende namen bekend (Scheltema, Holkema en Vermeulen / Selexyz / Polare), verhuisde in 2015 naar het Rokin, waarna de gevel van het pand werd opgeknapt. Sinds 2018 is kledingzaak Arket de trotse huurder van dit historische pand.

Restauratie en Modernisering

Recentelijk zijn de entreedeuren van het pand voorzien van nieuwe bronzen deurduwers, waarvan er twee zijn versierd met cijfers. De oorspronkelijke smeedijzeren hekwerken en doorvalbeveiligingen zijn gedemonteerd, gerestaureerd in onze werkplaats, en weer op hun oorspronkelijke plaats teruggeplaatst. De bloemen die de doorvalbeveiligingen sieren, zijn met bladgoud bekleed, wat een elegant en luxueus detail toevoegt aan het historische karakter van het pand.