Stoeltjesprofiel

Het klassieke ongeïsoleerde stalen stoeltjesprofiel werd veel toegepast in de jaren ‘20 en ‘60 van de vorige eeuw. Bekende architecten zoals Dudok, Duiker en Peutz gebruikten stoeltjesprofielen vaak in hun ontwerpen.

Stoeltjesprofiel?

De eerste stalen ramen en deuren in de 19de eeuw werden samengesteld uit op de toen bestaande warm gewalste stalen profielen van vijf millimeter dik. Deze werden in eerste instantie ook nog in houten kozijnen geplaatst. Later werden er speciale profielen (gebaseerde op de 5mm dikke profielen) voor ramen en deuren ontworpen en ontstonden er volledig stalen ramen en deuren. De eerste warmgewalste stoeltjesprofielen verschenen aan het einden van de 19de eeuw.

In Engeland bij de firma Crittall ontstond de eerste seriematige productie van stalen ramen. Dit breide zich in het begin van de twintigste eeuw uit naar het Europese vaste land waaronder ook Nederland. Deze stoeltjesprofielen zijn uniek, ze hebben afgeronde hoeken en passen niet op andere gelijksoortige profielen.

Zonnestraal is een project dat rond het begin van de 20ste eeuw gebouwd. De architect; Jan Duiker omschreef het als “een juweel van beton en glas, een voorbeeld van het nieuwe bouwen.” Van der Vegt heeft in 2001 de het staal van dit juweel gerestaureerd en een het pand een tweede leven mogen geven!

Belangrijke walserij in Nederland waren koninklijke fabriek F.W. Braat te Delft, De Vries Robbé te Gorinchem en Montan Staal te Dordrecht. Deze bedrijven produceerde de stoeltjes profielen die in Nederland veel zijn toegepast.

Stalen ramen en deuren zoals hier besproken zijn toegepast tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Veel van de panden die in “de tijd” van de stoeltjesprofielen gebouwd zijn worden gerestaureerd/gerenoveerd. Vaak word gedacht dat deze authentieke stoeltjes profielen niet meer leverbaar het tegendeel is waar Van der Vegt heeft deze profielen nog volop op voorraad. Ramen opofferen of met oude resten werken is dus niet nodig!

Stalen ramen en deuren worden weer veelvuldig toegepast in zowel ex- en interieur ontwerpen als de architectuur. Dit is zeker terecht gezien het tijdloze karakter van de ontwerpen en de herwonnen belangstelling voor deze industriële atmosfeer. Naast het gebruik voor restauratie en renovatie van stalen ramen en deuren zijn stoeltjes profielen ook zeer geschikt voor het produceren van nieuwen stalen puien.

Wat Van der Vegt onderscheid van de meesten producenten van stalen deuren is het gebruik van de authentieke stoeltjesprofielen en niet de standaard T-profielen en L-profielen die vaak gebruikt worden.

Door gebruik te maken van de “echte” stoeltjesprofielen kunnen wij ramen, deuren en kozijnen leveren met meer kwaliteit, langere levensduur en een unieke uitstraling.

Het samenstellen van deze profielen gebeurt bij ons in de werkplaats (Bleskensgraaf) op traditionele wijze. Niet machinaal, maar door een vakman die oog heeft voor detail en zijn vak werkelijk verstaat. De garantie op levensduur kunnen wij hierdoor met een glimlach garanderen.

Posted in Faq