Veenshof Hilversum

Veenshof Hilversum

Het complex “Veenshof” bestaat uit een voormalige rooms-katholieke kerk (St. Joseph), een voormalige pastorie en drie rijtjes woningen, in totaal 21 arbeiderswoningen. Het complex is gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School. Het is gelegen op een rechthoekig terrein aan de Minckelersstraat, Pelikaanstraat, Nachtegaalstraat en Veenshof.

Dertien van de woningen zijn in een L-vorm gesitueerd met een doorgang naar de Nachtegaalstraat. Deze woningen bevinden zich in twee rijtjes aan de zuid- en oostzijde van het Veenshof, ten zuiden van de voormalige kerk. Het derde rijtje, bestaande uit acht woningen, ligt aan de Nachtegaalstraat, aan de oostzijde, achter het oostelijke rijtje van het Veenshof.

Bij de dertien woningen in L-vorm hebben wij de stalen puien vervangen door nieuwe geïsoleerde stalen kozijnen, gemaakt van Jansen Arte profielen. Dit slanke profiel met thermische onderbreking biedt niet alleen een verbeterde isolatie, maar behoudt ook het karakteristieke uiterlijk van de woningen. Bij deze verduurzamingsslag zijn zowel het getoogde raam in de gevel als het ronde raam boven de deur vervangen.