Scharrebiersluis (Brug 278)

Scharrebiersluis (Brug 278)

De brug die de verbinding vormt tussen het Rapenburgerplein en de Foeliedwarsstraat aan de westkant, en het Kadijksplein en de Laagte Kadijk aan de oostkant. Deze brug overspant de Rapenburgerschutsluis, welke een essentiële verbinding vormt tussen de Nieuwe Herengracht en de Schippersgracht.

Constructie en Materialen

De landhoofden van de brug zijn vervaardigd uit een combinatie van baksteen en natuursteen, wat een solide basis biedt. De val, ofwel het beweegbare gedeelte van de brug, bestaat uit stalen randliggers met een deels houten brugdek. De hameipoort is een bijzonder kenmerk, uitgevoerd in geklonken staal met een balans in vakwerkstijl. Het bewegingswerk van de brug, ook van staal, is uitgevoerd in kwadranten, en de hefkabels zijn eveneens van staal.

Balustrades en Esthetiek

De balustrades op de brug zijn van smeedijzer, terwijl die op de vaste delen uit gietijzer zijn vervaardigd. Deze hebben een 18e-eeuws aandoend uiterlijk, wat bijdraagt aan de historische charme van de brug.

Historische Betekenis

De brug draagt de naam “Scharrebierbrug”, verwijzend naar een goedkoop biertje van matige kwaliteit dat hier in het verleden door wachtende schippers werd gekocht. Deze naam is sinds circa 1990 teruggekeerd in de naam van Café Scharrebier, voorheen bekend als Café De Keijser.

Restauratiewerkzaamheden door Van der Vegt

Van der Vegt heeft met grote zorg de poorten, hekwerken en leuningen rondom deze iconische brug gerestaureerd. Ons team heeft de historische elementen met respect voor het originele ontwerp in ere hersteld, waarbij gebruik is gemaakt van traditionele smederijtechnieken en hoogwaardige materialen. Hierdoor is de brug niet alleen functioneel en veilig, maar ook een prachtig voorbeeld van historisch vakmanschap.