Parklaanflat

Parklaanflat

De iconische Parklaanflat, gelegen op de hoek van de Parklaan en de Parkstraat in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, is een meesterwerk van de architect en projectontwikkelaar Willem van Tijen. Gebouwd in 1933, in samenwerking met Arthur Aronsohn, J.H. van den Broek en J. Uijterlinde, vertegenwoordigt dit gebouw de geest van het ‘Nieuwe Bouwen’. Met zeven etages was het een elitair proefproject voor de Bergpolderflat uit 1934, de eerste galerijflat van Nederland.

Een Monument met een Rijke Geschiedenis

Het ontwerpproces van de Parklaanflat besloeg de periode van december 1931 tot eind 1932, waarna de bouw plaatsvond in de eerste helft van 1933. De Parklaanflat werd in 1987 erkend als rijksmonument, waarmee de historische en architectonische waarde van het gebouw werd bevestigd.

Onze Bijdrage aan de Toekomst van de Parklaanflat

Van der Vegt heeft met trots bijgedragen aan de restauratie van dit historische monument. Om de Parklaanflat klaar te maken voor de toekomst, hebben we diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd:

  • Vervanging van het glas: Het oorspronkelijke glas werd vervangen door hoogwaardig dubbel glas. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van Renoseal, waardoor de karakteristieke stopverf-look behouden bleef.
  • Herstel van het staal: Het staal van de gevel werd zorgvuldig opnieuw geschilderd, waardoor het gebouw weer straalt als nooit tevoren.
  • Plaatsing van een dubbele deur: We hebben een dubbele deur van stoeltjesprofielen geplaatst ter vervanging van een niet-origineel exemplaar, wat de authenticiteit van het gebouw herstelt.
  • Constructie van een nieuw bordes: Er is een nieuw bordes in staal gemaakt, wat niet alleen functioneel is, maar ook perfect aansluit bij de stijl van het gebouw.

Een Blik op de Toekomst

Met deze restauratie hebben we ervoor gezorgd dat de Parklaanflat niet alleen haar historische charme behoudt, maar ook voldoet aan de moderne eisen van duurzaamheid en energie-efficiëntie.