Koninklijke Schouwburg

Koninklijke Schouwburg

In 1766 werd de schouwburg gebouwd als paleis in opdracht van Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Door de Franse bezetting werd de bouw helaas stopgezet, waardoor het paleis lange tijd onafgemaakt leeg stond. In eerste instantie was het plan om het gebouw af te breken, maar in 1802 werd het paleis door een groep Haagse burgers voor 99 jaar gehuurd om het te transformeren tot een schouwburg.

Restauratie en Duurzaamheid door Van der Vegt

Bij Van der Vegt staat behoud voor vervanging centraal, altijd met oog voor kwaliteit en comfort van nu.

FINEO glas wordt gebruikt om het enkel glas in de houten kozijnen te vervangen. Om zo de isolatie van het pand te verbeteren. FINEO is een nieuwe ontwikkeling van isolerend glas. Dankzij vacuüm technologie combineert deze beglazing een minimale glasdikte met een hoog thermisch en akoestisch comfort. Het resultaat hiervan is de dikte van enkelglas met de prestaties van dubbel of zelfs trippel glas. Van der Vegt is officieel dealer van dit product.

Naast de houten kozijnen worden ook de stalen kozijnen aangepakt. Deze krijgen een duurzame behandeling. Het enkel glas dat nu in de stalen kozijnen zit, wordt vervangen door monumentaal dubbel glas. Zo blijft de authentieke uitstraling gewaarborgd, maar wel met het comfort van tegenwoordig.

Ieder glasvlak in zowel de stalen als de houten kozijnen wordt apart ingemeten zodat er bijna geen aanpassingen gemaakt hoeven te worden aan de originele kozijnen.

Het originele glas van de schouwburg is geplaatst met stopverf, wat na verloop van tijd uitdroogt en problemen kan veroorzaken. Van der Vegt gebruikt Polysiloxanenkit voor het plaatsen van glas, wat dezelfde authentieke uitstraling heeft en voldoet aan de moderne bouwnormen. Dit materiaal is duurzaam, onderhoudsarm, overschilderbaar en geschikt voor isolatie- en gelaagd glas. Bovendien is het verkrijgbaar in bijpassende kleuren.

Betrokken bij het Haags Klimaatpact

De Koninklijke Schouwburg is aangesloten bij het Haags Klimaatpact, samen met 300 andere organisaties in de stad, waaronder andere locaties van Het Nationale Theater. Dit pact heeft als doel de verduurzaming van de stad te bevorderen. De Gemeente Den Haag Centrale Vastgoedorganisatie heeft opdracht gegeven voor het project “het verduurzamen van de gevelopeningen en de schuine daken” van de schouwburg.

Samen met Koninklijke Woudenberg B.V. en MODUS architecten & ingenieurs zet Van der Vegt zich in voor de verduurzaming van dit bijna 230 jaar oude pand.