Fort bij de Liebrug

locatieHaarlemmerliede mediaAlle media

Fort bij de Liebrug

Fort bij de Liebrug, gelegen langs de oudste spoorlijn van Nederland tussen Haarlem en Amsterdam, is een verborgen schat. Hoewel het pal naast dit drukke spoor ligt, wordt het door een rij populieren deels aan het zicht onttrokken. Dit fort, eigendom van Recreatieschap Spaarnwoude, staat lokaal bekend als ‘Fort Knox’ vanwege zijn jarenlange functie als gelddepot.

Geschiedenis en Functie

Fort bij de Liebrug is een model A fort en maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingssysteem dat het acces beschermde gevormd door de spoorweg, de trekvaart en de straatweg tussen Amsterdam en Haarlem. Het fort dateert uit 1900 en speelde een cruciale rol in de verdediging van dit strategische punt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt voor de opslag van levensmiddelen voor legeronderdelen, dankzij de ideale bewaaromstandigheden in de koele betonnen structuur. In de loop der jaren werden er ook andere goederen opgeslagen.

Hedendaags Gebruik

Rond de eeuwwisseling verliet het waardetransportbedrijf het fort en werd het pand verhuurd aan verschillende partijen. Sinds 2018 is het fort in handen van Stadsherstel, die het hebben gerestaureerd en toegankelijker gemaakt voor een breed publiek. Vandaag de dag fungeert Fort bij de Liebrug als een klein bedrijventerrein in de landelijke omgeving van Haarlemmerliede. Onder de huidige huurders bevinden zich een wijn- en olijfoliehandelaar (Casa Fortezza) en een bedrijf in ruitersport. Regelmatig worden er proeverijen georganiseerd, waardoor bezoekers de unieke kans krijgen om het historische fort te verkennen en te genieten van heerlijke producten.

Monumentale Waarde

Fort bij de Liebrug maakt deel uit van de Positie bij de Liede, samen met de forten Penningsveer en Aan de Liede. Deze drie forten speelden een sleutelrol in de verdediging van het gebied. Fort bij de Liebrug staat vermeld als provinciaal monument in Noord-Holland en maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, een uniek verdedigingssysteem dat bijdraagt aan het rijke culturele erfgoed van de regio.

Restauratie door Van der Vegt

Van der Vegt heeft bijgedragen aan het behoud van Fort bij de Liebrug door de restauratie van de stalen luiken. Deze luiken werden zorgvuldig gedemonteerd en gerestaureerd in onze werkplaats, waarbij we de historische integriteit van het fort hebben gewaarborgd.