Fort bij Aalsmeer

Fort bij Aalsmeer

Fort bij Aalsmeer, ook wel bekend als Fort Rijsenhout, is gelegen bij het gelijknamige dorp in de gemeente Haarlemmermeer. Gebouwd tussen 1890 en 1905, is dit fort een van de 46 forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie ongeveer 15 à 20 kilometer rondom Amsterdam.

In oktober 2022 werd Stadsherstel Amsterdam de trotse eigenaar van Fort bij Aalsmeer met als doel het fort te herbestemmen. De restauratie vindt plaats in drie fasen, waardoor het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH 40-45 operationeel kan blijven gedurende de werkzaamheden. Dit zorgvuldig geplande proces zorgt ervoor dat de historische waarde en het gebruik van het fort behouden blijven.

Fort bij Aalsmeer is een zogenaamd A-type fort, wat betekent dat het bestaat uit twee vrijstaande gebouwen voor het hefkoepelgeschut en een frontgebouw dat door een poterne is verbonden met het hoofdgebouw. Een uniek kenmerk van dit fort zijn de stalen luiken tussen deze gebouwen, die gerestaureerd moeten worden. Om deze luiken te demonteren, werden ze met een kraan opgevist en over het fort heen gehesen, een spectaculair en zorgvuldig uitgevoerd proces.

Met de herbestemming van het fortterrein zal de verbinding tussen de bijzondere monumentale onderdelen van de Stelling verder versterkt worden. Naast de huidige huurder, het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 CRASH, zal het terrein een kunstenaarscollectief gaan huisvesten. Deze mix van historische en culturele functies zal bijdragen aan een levendig en dynamisch gebruik van het fort.

Fort bij Aalsmeer wordt hiermee een unieke locatie waar historie en kunst samenkomen, en waar de verhalen van het verleden een plek krijgen in de beleving van het heden.