De Bullebak (brug 149)

De Bullebak (brug 149)

De restauratie van de iconische Bullebakbrug in Amsterdam is voltooit. Deze brug, die haar naam dankt aan een legendarisch waterspook genaamd de Bullebak, heeft een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de lokale folklore. Volgens de mythe hield de Bullebak zich op tussen de brug bij de Bloemgracht en het sluisje bij de Brouwersgracht, waar hij op de loer lag om nietsvermoedende voorbijgangers, voornamelijk kinderen, de gracht in te trekken. Over deze legende is zelfs een liedje geschreven dat te horen was in de populaire televisieserie ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. Het nummer is te beluisteren via deze link.

De gemeente Amsterdam heeft besloten de Bullebakbrug, waarvan het gietijzeren hekwerk meer dan 100 jaar oud is, grondig te restaureren. Terwijl de gehele brug vernieuwd wordt, blijven de originele leuningen behouden. In 2020 zijn de leuningwerken van de brug verwijderd en getransporteerd naar onze smederij, Smederij Van der Vegt te Bleskensgraaf. Hier is het hekwerk volledig in kaart gebracht; elke staander, krul en dwarsligger heeft een uniek nummer gekregen en is zorgvuldig gelabeld. Hierdoor kunnen we het hekwerk exact herbouwen zoals het was, met elk onderdeel op de juiste plek.

De hekken worden schoon gestraald om de oude verflaag te verwijderen, waardoor eventuele gebreken zichtbaar worden. Elk onderdeel wordt nauwgezet geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Onderdelen die niet meer te herstellen zijn, worden vernieuwd. Dankzij deze gedetailleerde aanpak kunnen we ervoor zorgen dat de historische waarde van de Bullebakbrug behouden blijft, terwijl de brug zelf voldoet aan de moderne veiligheids- en kwaliteitsnormen.

De Bullebakbrug is meer dan alleen een middel om de grachten over te steken; het is een stukje levende geschiedenis en folklore van Amsterdam. Wij zijn trots dat we kunnen bijdragen aan het behoud van dit erfgoed.